Gratis verzending vanaf 35 euro
Voor 13:00 uur besteld is vandaag verzonden
Uniek assortiment koffie en thee
Proef De Wereld: Waarom de beste Arabica koffiebonen misschien wel uit Kenya komen

Proef De Wereld: Waarom de beste Arabica koffiebonen misschien wel uit Kenya komen

0 reactie minuten lezen

 

In deze eerste Proef de Wereld blog maken we de oversteek naar Afrika en brengen we een bezoek aan Kenya. In Kenya zijn koffiebonen één van de belangrijkste exportproducten. Arabica bonen zorgen voor maar liefst 90% van de koffieoogst in het land, en de volle body en hoge zuurgraad die zo kenmerkend zijn voor het karakter van de koffiebonen zijn geliefd over de hele wereld. Onze Compagnia Dell'Arabica Kenya AA Washed koffiebonen worden geplukt van de fijnste plantages uit het land.

 

Koffiebonen in Kenya

 

Het verhaal van koffiebonen in Kenya begint in 1863. In dit jaar brachten missionarissen uit Brazilië de daar tot nog toe onbekende koffiebonen naar het land. Kort hierna koloniseerden de Britten het land en namen zij alle gewassen over, waaronder de koffieplantages. Voor langere tijd werden de beste koffiebonen uit het land geëxporteerd en bleven de lokale bewoners achter met de laagste kwaliteit koffiebonen. In 1960 namen de Kenyanen het eigen heft in handen, en na hervormingen en een lange strijd met de overheid konden zij eindelijk hun eigen koffiebonen verbouwen op de manier die zij wilden.

 

 

Specialty coffee

 

Tegenwoordig zijn koffiebonen een van de belangrijkste exportproducten van Kenya. Meer dan 90% van de koffiebonen is Arabica en het klimaat, de bodem en de lokale technieken voor verwerking zorgen voor een complexe en geliefde smaak. Kenya is een leider op het gebied van specialty coffee, in tegenstelling tot landen als Brazilië en Vietnam die het meer van volume moeten hebben. Om interessant te blijven op de internationale koffiemarkt zijn veel Afrikaanse landen zich daarom gaan specialiseren in de verfijndere koffiesoorten die voornamelijk gemaakt worden van Arabica koffiebonen.

 

 

AA Washed koffiebonen

 

In veel Afrikaanse landen waar koffiebonen worden geproduceerd wordt de graad van de koffiebonen beoordeeld. Je hebt misschien wel eens gehoord van 'AA' koffiebonen of 'AB' koffiebonen. Er zijn een aantal gradaties wat betreft koffiebonen. In Afrika worden deze weer anders ingedeeld dan in bijvoorbeeld Latijns-Amerika. De gradaties zeggen echter niet zoveel over de kwaliteit van de koffiebonen maar meer over de grootte en de dichtheid van de boon. Deze worden gesorteerd na het plukken en in hun 'groep' gestopt. Consistentie in de graad is belangrijk, omdat dit garandeert dat de branding van alle koffiebonen uit de groep gelijk is. Zie onderstaande tabel voor de verschillende gradaties. Als Keniaanse koffiebonen de term 'washed' bevatten, betekent dit dat de koffiebonen op een authentieke manier verwerkt zijn. De boon wordt eerst ontdaan van de vrucht, en vervolgens gewassen en gefermenteerd en ondergedompeld in water. Tot slot droogt de boon op een speciaal 'bed'. Dit proces is mede verantwoordelijk voor de unieke smaak van de Keniaanse koffiebonen.

 

 

Het eindstation van de koffiebonen

 

Uiteindelijk worden de koffiebonen naar de brander en fabrikant gestuurd, in ons geval Caffè Corsini in Arezzo, Italië. Zo'n koffiebrander zorgt ervoor dat de koffiebonen op de desgewenste manier worden gebrand. Dit is afhankelijk van wat het uiteindelijk doel is van de koffiebonen. Denk aan bijvoorbeeld voor het zetten van espresso of het vermalen van de boon voor filterkoffie. Ook komt het voor dat de boon ingezet wordt voor een bepaalde melange en gemengd wordt met andere soorten koffiebonen. In het geval van Caffè Corsini kennen wij de Keniaanse AA Washed koffie als Single Origin koffiebonen. Dit betekent dat alleen de koffiebonen uit Kenya gebruikt worden voor hun karakteristieke smaak.

 

Benieuwd naar de Caffè Corsini Compagnia Dell'Arabica Kenya AA Washed? De variant is beschikbaar als koffiebonen (250 gram en 500 gram), cups, gemalen koffie.

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »